FAQ

Du kan her læse svarene på en række af de spørgsmål, som jeg ofte bliver stillet i forbindelse med energimærker og tilstandsrapporter.

Energimærke

Et energimærke er kort fortalt en rapport, som kortlægger en ejendoms energimæssige tilstand. Det har to formål:

  • At synliggøre bygningens energiforbrug.
  • At give overblik over energimæssige oplagte forbedringer.

For at synliggøre bygningens energiforbrug kigger jeg på en række sammenlignelige parametre. Det fungerer i sidste ende som fx en varedeklaration, når en bygning skal sælges eller udlejes.

Energimærket giver køber, ejer eller lejer et billede af bygningens energiforbrug.

Du vil typisk støde på energimærkning i forbindelse med boligkøb eller salg, hvor det er et lovkrav. Energimærket indikerer, hvor meget det koster i varme-, el- og vandforbrug at bo i huset, og boliger med et godt energimærke sælges derfor ofte til højere priser end boliger, der er dyrere i drift.

Men det kan også tit betale sig at få udarbejdet et energimærke, hvis du står over for en renovering eller ombygning. Du får nemlig et præcist billede af din ejendoms energimæssige tilstand og et overblik over, hvordan du kan nedbringe dit energiforbrug og øge værdien af din ejendom.

Når vi kigger på de mulige energimæssige forbedringer i din ejendom, kan vi svare på:

  • Hvad giver mening at foretage sig i forhold til udgiften og den forventede besparelse?
  • Hvilke forbedringer skal du foretage?
  • Hvad koster det at gennemføre?
  • Hvor stor en energibesparelse kan du opnå på el- og varmeregningen?
  • Hvilke vedligeholdelsesopgaver vil være gavnlige på sigt?

På portalen boligejer.dk ligger alle gældende energimærker. Her kan du også tjekke, om din bolig har et gyldigt energimærke.

Et energimærke er gyldigt i 10 år. Hvis der sker væsentlige forbedringer på ejendommen, kan det være relevant at få udarbejdet et nyt og opdateret energimærke.

I dag skal der udarbejdes energimærke på de fleste boliger:  

Enfamilieshuse
Ved salg af enfamilieshuse over 60 m2 skal der være et energimærke, før du må sætte boligen til salg.

Andels- & ejerforeninger
Det er lovpligtigt for andels- & ejerforeninger at have et gyldigt energimærke. I foreninger er det altid hele ejendommen, der bliver vurderet. Ansvaret for at holde energimærket opdateret ligger derfor hos foreningens bestyrelse og ikke hos den enkelte ejer af en andelslejlighed.

Udlejningsejendomme
Ligesom for andels- & ejerforeninger skal udlejningsejendomme også have et gyldigt energimærke for hele bygningen. Ansvaret for at holde energimærket opdateret ligger hos ejeren og udlejeren. Det er særligt vigtigt for udlejningsejendomme, hvilken energimærkning de får. Udlejeren skal nemlig bruge energimærke C eller højere for at få tilskud fra det offentlige til at lave energiforbedringer på ejendommen.

Kontor- og erhvervsejendomme
Det er også et lovkrav for kontor- og erhvervsejendomme og samtidig en fordel, da energimærket gør det nemt at overskue, hvor der er mulige energibesparelser i fx store erhvervsejendomme.

Med et energimærke bliver det nemt at overskue, hvor der er energibesparelser at hente både som privat husejer og som ejer af en større erhvervsejendom. Ved udarbejdelse af en energimærkning får du nemlig en rapport, der beskriver konkrete tiltag, der vil energioptimere boligen og dermed give besparelser i såvel kroner og øre som i CO2 forbrug. Energimærkningen er derfor et godt sted at starte, hvis du står med planer om at renovere din bolig.

Hvis I som virksomhed arbejder med en grøn profil, vil en energimærkning også være et bevis på, at I arbejder i en ”grøn” bygning.

Tilstandsrapporter

En tilstandsrapport er en rapport, hvor skader samt åbenlyse ulovligheder i en bolig fremgår. Gennemgangen er af visuel karakter og udarbejdes efter faste ensartede regler.

En tilstandsrapport kan bruges til at få et tilbud på en ejerskifteforsikring samt få et overblik over ejendommens stand.

Tilstandsrapporter udarbejdes ofte i forbindelse med salg af fast ejendom og er et krav, såfremt du ønsker at få et tilbud på en ejerskifteforsikring.

Tilstandsrapporter udarbejdes på en- og flerfamilieshus, rækkehuse samt ejerlejligheder.